péntek, október 24, 2014
TEXT_SIZE

Vadaszaterdelyben.ro

Barna medve (Ursus arctos) hr540

1213599836.239374.800 Európa legnagyobb ragadozója, testhossza 1,7-2,2 m(2,5 m), tömege 150- 250 kg (450 kg), ritkán ezeknél nagyobb példányok is előfordulnak. Színe a sárgás-barnától a majdnem feketéig változhat, a bocsoknak általában világos nyakörve van. Járása jellegzetesen himbálózó, ritkán üget, rövid távon rendkívűl gyors vágtára képes. Habár ragadozó állatként szerepel a rendszertanban, egy igazi mindenevő faj, a különböző fűféléktől egészen az állati eredetű táplálékokig bármit elfogyaszt. Hallása, szaglása kiváló, látása nem annyira fejlett.

 Szaporpdási időszaka május-június hónapokra tehető. A 2-3(4) medvebocs december vége-február közötti periódusban jön a világra, vakon és csupaszon, amikoris 350-550 grammosak, de első életévük folyamán rohamosan fejlődnek. A barna medve a téli, nyugalmi időszakban nem hibernál, gyakorta elhagyja rejtekét, amelyet sziklarepedésekbe, földalatti üregekbe, ledőlt fák gyökérzetéhez készít magának. Otthonterülete 600-1000ha között mozog, de vándorlásai során több száz kilométert is bejárhat.

 Európa legnagyobb összefüggő barna medve állománya Romániában található, ezen belűl a Kárpátok mindkét oldalán. A romániai állomány (csak Hargita megye 850- 1050 példány) képezi az összeurópai medveállomány kb. 40%-át. Ez az állománynagyság teszi lehetővé területeinken a barna medve vadászatát. Vadgazdálkodási egységünk mind a 8 vadászterületén van lehetőség medvevadászatra.

 A vadászmódszerek közül használatosak a:

  • Les (tavasz-ősz);
  • Cserkelés (tavasz-ősz);
  • Hajtás(ősz).

Mindhárom vadászati módnál kötelező a kötelező a kisérő-vadász jelenléte! endpaw

Barna medve (Ursus arctos) hr540

1213599836.239374.800 Európa legnagyobb ragadozója, testhossza 1,7-2,2 m(2,5 m), tömege 150- 250 kg (450 kg), ritkán ezeknél nagyobb példányok is előfordulnak. Színe a sárgás-barnától a majdnem feketéig változhat, a bocsoknak általában világos nyakörve van. Járása jellegzetesen himbálózó, ritkán üget, rövid távon rendkívűl gyors vágtára képes. Habár ragadozó állatként szerepel a rendszertanban, egy igazi mindenevő faj, a különböző fűféléktől egészen az állati eredetű táplálékokig bármit elfogyaszt. Hallása, szaglása kiváló, látása nem annyira fejlett.

 Szaporpdási időszaka május-június hónapokra tehető. A 2-3(4) medvebocs december vége-február közötti periódusban jön a világra, vakon és csupaszon, amikoris 350-550 grammosak, de első életévük folyamán rohamosan fejlődnek. A barna medve a téli, nyugalmi időszakban nem hibernál, gyakorta elhagyja rejtekét, amelyet sziklarepedésekbe, földalatti üregekbe, ledőlt fák gyökérzetéhez készít magának. Otthonterülete 600-1000ha között mozog, de vándorlásai során több száz kilométert is bejárhat.

 Európa legnagyobb összefüggő barna medve állománya Romániában található, ezen belűl a Kárpátok mindkét oldalán. A romániai állomány (csak Hargita megye 850- 1050 példány) képezi az összeurópai medveállomány kb. 40%-át. Ez az állománynagyság teszi lehetővé területeinken a barna medve vadászatát. Vadgazdálkodási egységünk mind a 8 vadászterületén van lehetőség medvevadászatra.

 A vadászmódszerek közül használatosak a:

  • Les (tavasz-ősz);
  • Cserkelés (tavasz-ősz);
  • Hajtás(ősz).

Mindhárom vadászati módnál kötelező a kötelező a kisérő-vadász jelenléte! endpaw

Lesvadászat

A lesvadászat:

medve lesen  Szórónál, etetőhelynél történik. A medvére történő vadászati módok közül a legkényelmesebb, ugyanakkor a legbiztosabb eredményt hozó vadászati mód is egyben. Ezen vadászati módnak a lényege a vad szelektálhatósága, vagyis a megfelelő méretű, korú egyed kiválasztása és elejtése a vendég igényeit szem előtt tartva. A leshely lehet magasles, leskunyhó vagy természetes fedezék. A lőtávolság 30-100 m közötti leshelytől függően. A vadászat késő délutan, kora este folyamán történik.

Cserkelés

Cserkelés:

 Ritkábban alkalmazott medve-vadászati mód, mivel a kárpáti barna medve nappali aktivitása csak korlátozott mértékű, ugyanakkor szép élményekkel kecsegtet. A cserkelő-vadász és kisérője a medvék által kedvelt táplálkozási helyek közelében probál lövéshez jutni.

Hajtás

Hajtás:

Medve hajtas

 Csak ősszel alkalmazható, nappali medve-vadászati módszer. A medve vadászatának legsportosabb formája, mely jó állóképességet, valamint jó lőkészséget kíván a vadász részéről. A barna medve hajtóvadászata során alkalom nyílik vaddisznó, illetve szerencsés esetben farkas és hiúz elejtésére is. A vendég és kisérője a biztonság érdekében a hajtás során az erre a célra kialakított lőállásokon foglalnak helyet.

Trófeák

Trófeák

Kp 0612006110120061101001tomott allatok 072

A következő területeken vadászhat Barna Medvére:

Galéria

medve-cikkhez

Vadászidények

No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.